Amintiri de vanzator

Cuvant inainte. Toate au un inceput..

Inca din copilarie vedeam parintii plecand la serviciu si am inteles de pe atunci ca munca lor este cea care ne asigura mancarea, bomboanele, jucariile si cam tot ce ne doream sa avem. Doar ca veneau treptat. Primeam promisiunea ca luna viitoare luam pantofii cei ravniti, sau ca peste trei luni luam geaca de iarna mult visata. Nu vreau sa spun ca am inteles de mic copil de unde vin banii, cum se dramuiesc , sau cum sa cumparam eficient. Doar ca de mic copil, chiar daca nu am inteles cum se fac, doream mai mult. In mintea mea mai mult banii cumparau timpul, primeam mai devreme ceea ce doream.

Cand pleci in viata , cativa ani buni uiti de tot ceea ce visai fiind copil, pentru ca muncesti pentru supravietuire, nu ai in cap vreun milion de euro. Ba chiar mai mult, visul de la 18 ani este despre accesul la frumusete si distractie. Te mai trezeste din cand in cand realitatea unui salariu care iti ajunge pana fix cu o saptamana inainte de urmatorul. Dar adormi repede la loc.

Am ajuns in lumea vanzarilor ca key account intr-o firma de 2 persoane, care importa in tara servetele de ochelari si le valorifica in cateva farmacii si un lant de hipermarketuri.

Nu stiam eu de key account, am aflat ulterior. De fapt pana mi-am luat carnetul ma trezeam des intr-un autobuz catre carrefour chiajna carand o sacosa mare cu servetele de ochelari. Asa incepe viata imi spuneam si ma pregateam sa numar candva o sacosa cel putin la fel de mare de bani. Chiar daca era o tampenie, macar ma ajuta sa trec peste ziua respectiva.

De fapt nici nu stiam ca vand, ceea ce percepeam atunci era ca faceam eforturi ca in fiecare luna sa fie comenzi mai mari de produse.

Nici nu lucram pe vreun comision, dar imi dadeam silinta sa creasca vanzarile fara a avea un targhet la care sa ajung.

Apoi am intrat pentru o perioada scurta in asigurari de viata. Nici nu calculam cat pot sa castig. Erau bani extra care nu aveau nici o tinta anume.

Acolo am facut primul curs de vanzari. Un coleg cu experienta ne deschidea capul cum sa sunam potentialii si sa stabilim intalniri. Multi clienti care erau ocupati, multi care nu vroiau sa auda despre asigurari de viata. Dar un lucru era clar, mai multi potentiali, mai multe sanse de castig.

Prima intrare oficiala in vanzari care aveau target a fost la un distribuitor de bere in judetul constanta. Pre-sell, eu luam comanda si un coleg livra. Intrasem pe o zona batuta de un coleg care se mutase la concurenta. Era deja un flux de comenzi, ceea ce trebuia sa fac era sa imbunatatesc.

Privita de afara, pare o meserie usoara, vizite saptamanale si multi kilometrii. Dar poti face diferenta intre un agent bun si unul mai putin bun. In ceea ce priveste fmcg-ul, piata bunurilor de larg consum, acolo datul din coate este obligatoriu, atat la propriu cat si la figurat. Este un inceput bun pentru oricine vrea sa intre in lumea vanzarilor.

Sunt multe de povestit, fiecare fost job aduna ceva la experienta pe care o ai acum.

Voi prezenta in acest “ jurnal” fiecare experienta care a avut un impact asupra mea. De peste tot invatam cate ceva. Fiecare loc de munca, fiecare persona cu care iei contact isi lasa amprenta in felul tau de a fi.

Standard

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s