Cat ma costa anual prestarile, daca nu am combina?
O intrebare cat se poate de fireasca, intrucat amortizarea incepe fix din acest punct. La 100 de hectare pe care le cutivi, inmulteste pretul per hectar recoltat al zonei. Pretul difera de la o zona la alta. Va dau un exemplu cu 60 euro per hectar ca sa avem un numitor comun.
100 de hectare x 60 de euro = 6000 de euro anual pe care ii scoti din buzunar pentru a recolta. Acesta este un cost anual si o realitate. Spun realitate pentru este strict legat de amortizarea combinei. Cam de atatea cheltuieli scapi daca ai combina ta si nu iei prestator. Se stie ca o combina noua pentru 100 de hectare se invarte pe la 100.000 euro, rata anuala daca ar fi luata prin banca se invarte pe la 20.000 euro pe an.
In conditiile date se merita sa-ti iei o combina noua? Daca crezi ca da si singurul venit al tau este din agricultura atunci te sfatuiesc sa-ti faci calculul din nou. 20.000 euro pe an inseamna mai mult de 60% din venitul tau anual cu agricultura. Ai vrea sa muncesti doar pentru fiare?
Sa ziceam ca ti-ai facut calculul si te hotarasti la una second hand. Ca sa poti alege ce trebuie sunt 3 aspecte de care trebuie tinut cont :
- Ce faci cu ea?
Oricat de banala ti se pare intrebarea te asigur ca este fix prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui. Raspunsul ar trebui sa fie „recoltez 100 de hectare”. Posibilitatile de prestari trebuiesc luate in calcul doar daca esti sigur ca poti anual (cel putin 3 ani de-acum incolo) sa te bazezi pe numarul de hectare prestate. Daca nu sari de 200 per total atunci stai linistit. Nu modifica dimensiunea combinei.
La 100 de hectare ceea ce ai nevoie este o combina in jur de 200 de cai , plus sau minus, 5 cai scuturatori si un heder de 5 m. Astea sunt recomandari generale. In functie de specificul zonei pot sa difere. Exemplu pentru o zona de deal ai nevoie de mai mult de 200 de cai. Dimesiunea hederului trebuie aleasa cu grija. Un heder mic la o combina mare, pentru a optimiza costurile , te va obliga sa cresti viteza de inaintare, pentru a aduna in combina mai mult material.
Daca alegi din cauza oporunitatii o combina in 6 caisori( alt sasiu, alta capacitate de batere, alte costuri) atunci e ca si cum ai autobuz si speri ca la fiecare iesire din sat sa gasesti sa iei la ocazie ca sa scoti cheltuiala cu drumul spre capitala.
Hederul de porumb? Merita sau nu? Cate hectare de porumb si floare ai? Am vazut fermieri care recolteaza porumb si floare cu hederul de paioase.Sa zicem ca asta este cea mai ieftina solutie. Din cauza pierderilor sfatul meu este sa-ti refaci calculul. Cu cat ai hectare mai multe..cu atat pierzi mai mult. Din ce crestem suprafata , din aia se complica lucrurile. Barcutele sunt pentru floare , la porumb se vor deteriora. Daca ai calculat ca iti trebuie culegator , in functie de valoarea combinei poti stabili cat poti da pe culegator.Un culegator de porumb/floare in stare buna il putem gasi in aproximativ 10.000 de euro. Vorbim de 6 randuri. Sunt si mai ieftine pe piata dar mai trebuie pus la punct. Orice culegator de porumb second trebuie verificat inainte. Nu cumpara din poze. Ai idee cat te costa un grup?
- Cati bani ar trebui sa dau pe ea ca sa fie o achizitie buna ?
Aici este simplu. Calculezi suma de mai sus pe care o dai la prestari si asta este amortizarea. Restul este investitie. La suprafata ta cat poti investi anual intr-o combina? 6.000 sunt amortizare. Daca raspunsul este 10.000 de euro inseamna ca 4.000 sunt investitie. O combina buna in cazul de fata 5 caisori/200 de cai se gaseste in piata de utilaje cu aproximativ 35.000 euro(fara culegator de porumb).
ATENTIE! NU VORBESC DE MARCI VORBESC DE PRETURI MEDII!
- Ce marca de combina sa iau ?
Marca de combina cea mai buna pentru tine este ceea ce iti poti permite. De recoltat recolteaza toate. Indiferent de culoare. Pierderile sunt aproximativ egale. Cu cat urcam spre capacitate mai mare cu atat sunt mai multe diferente. Dar noi suntem la gradinita acum.
Sa ai in vedere costurile pieselor de schimb, pentru ca fiind second hand, orice combina va necesita mai multe reparatii decat una noua.. ca asta este realitatea.
Recapitulez pentru tine ceea ce este cu adevarat important cand te gandesti sa-ti achizitionezi o combina :
- Ce fac cu ea?
- Ce valoare pot investi anual ca sa nu muncesc pentru fiare?
- Ce marca sa aleg?
Atentie. Daca nu dispui de bani si te adresezi unei banci sunt 2 conditii de luat in calcul :
Vechime – maxim 10 ani cu tot cu perioada de finantare ( an fabricatie 2014 = finantare pe 3 ani)
Vanzator – bancile agreeaza cumpararea de la un dealer
Sunt si exceptii, bineinteles , dar astea sunt conditiile standard.
Sunt multe de discutat cand stai de vorba cu un vanzator de second hand referitor la ce combina iti trebuie. Nu ezita sa contactezi unul cand ai nevoie. Online-ul este plin de vanzatori de second hand.