Povesti de Vanzator

Crezi ca vinzi? De fapt comunici.

Vanzarea este in primul rand o comunicare buna intre doi oameni. Produsul este o confirmare a acestei comunicari

Vanzare : Acțiunea de a vinde și rezultatul ei; vindere. Procesul de schimb al unor mărfuri, corporale și necorporale, contra unei sume de bani, numită preț.( dexonline. ro)

Definitie corecta a vanzarii. Nimic de zis. Insa eu cand zic vanzare nu ma gandesc la cuvant in sine, ma gandesc la proces .

Vanzarea pentru mine este in primul rand o comunicare intre oameni care rezoneaza . Ea poate fi buna sau proasta. produsul cumparat este fix confirmarea unei bune comunicari.

Am trecut intr-un articol anterior( cab ) cateva idei care sa ne ajute sa avem o comunicare excelenta. Si ca sa imi sustin ideea de comunicare intre 2 persoane care rezoneaza , va prezint cateva exemple mai jos.

Sunt multe tipologii de ambele parti. Numai ca umbla cate 2. Asta ar fi o explicatie cand ai pret bun, produs de calitate , dar clientul cumpara de la un alt vanzator un produs mai scump. ca rezoneaza cu concurenta , de-aia.

1. Vanzator tehnic , client tehnic

O sa vedeti in piata multe tipologii atat de vanzatori cat si de cumparatori.

Clientul de vanzator tehnic va va intreba daca il sunati in legatura cu livrarea cate tone are tractorul, sau va va spune ca a pregatit un telescopic si va povesti cum da jos de pe trailer culegatorul de porumb, totul cu foarte multe detalii. Asta este clientul care rezoneaza cu vanzatorul tehnic

2. Vanzator bun de gura, client bun de gura

Acest client va va tine de vorba si va va povesti despre cand si-a adus el prima combina din germania in momentul in care dvs puneti in functiune semanatoarea. La fel cum vanzatorul va suna ca are nevoie de service la un client dar va tine 10 minute in telefon sa va povesteasca despre cum si-a cumparat el cu o zi inainte o pereche de adidasi.

3. Vanzator plin de el , client plin de el.

“ Ce daca utilajul este in italia? Eu am platit acum. Pana maine dimineata il vreau in curte” . Daca ai gresit 1 data pe procesul verbal iti cere sa refaci tot documentul si sa l aduci din nou. Pentru el nu exista jumatati de masura odata ce a facut un pas catre vanzare.

Vanzatorul este cel care nu se sinchiseste sa iti ceara parerea intr-o problema, vrea o solutie cat el da un telefon, chiar daca nu tine de departamentul tau. Are impresia ca este singurul care vinde si ca toti colegii fac incalzirea si asteapta ca el sa zica start.

4. Vanzator stie tot , client stie tot

Vanzatorul este simplu de depistat, da solutii la service despre cum sa repare , la logistica cum sa organizeze transportul , la finantare cum sa trimita documentele, clientului ce sa cumpere. Cu clientul e mai complicat , in afara de vanzatorul care i-a vandut toata lumea trebuie sa l intrebe pe el . “Cum sa trebuiasca sa schimbi gratarul la porumb, eu am avut verde si mergea foarte bine cu cel de paioase. Doamna eu fac facturi de o viata , se calculeaza intai tva-ul la suma si apoi se aduna. Am schimbat senzorul asta de 5 ori, asta e de vina . Nu ma incarcati voi cu piese aiurea”.

5. Vanzatorul care vinde pret, clientul care cumpara pret

Vreau discount. Are o oferta de la concurenta cu 5000 de euro mai mica! Conteaza 20 de cai diferenta ? Nu pot acelasi implement cu 300 de euro mai scump ca la concurenta. si ce daca al meu are marcatoare hidraulice? Il recunoasteti si dupa pretul din contracte 18.238 euro.

Clientul pe de alta parte are 70000 chiar daca tractorul tau face 73. “Astia sunt toti banii pe care ii am. Lasa-mi 3000 ca la anul cumpar si o semanatoare. Eu am ferma aproape , ce sa fac eu cu caruciorul asta? , hai ca-l iau ca e la pachet”.

Referitor la categoriile de mai sus, va asigur ca atat vanzatorii cat si cumparatorii , am fost la un moment dat in fiecare categorie. Dar trecem peste ca se presupune ca evoluam.

Ceea ce poti sa faci este sa cauti cat mai multi ca tine, ca se spune ca ” mai multe lozuri inseamna mai multe sanse de castig.”.

Si invata sa te adaptezi. Sa poti rezona cu cat mai multe tipuri de cumparatori. Si asta nu se invata decat cu multe , multe intalniri si nu peste noapte.

Tie vanzatorule si nu numai , iti doresc o comunicare placuta , a carei nota 10 pentru calitate sa aduca un rezultat .

Standard

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s