Povesti de Vanzator

Am cunoscut un copil de fermier in judetul Ialomita

Pe unde am putut prin tara romaneasca , am ajutat un fermier sa-si modernizeze ferma prin “buyback” . Vechiul utilaj pleaca , noul utilaj vine . De foarte multe ori am fost prezent la “despartirea” de vechiul prieten cu care a plecat pe drumul plin de truda si necunoscut al agriculturii.

Acum 4 ani , intr-o noapte ca toate cele , cand intunericul stapaneste peste tot , 10 oameni , o combina si 1 macara asteptau un camion. 2 masini ne priveau calauzindu-ne prin intuneric .

Se vad in zare 2 faruri si pe masura ce se apropiau puteai distinge un camion cu prelata .

Oamenii se uitau incremeniti cum se apropie si gandeau ca nu va putea gazdui o combina asa mare care trebuia sa ajunga departe .

La indemnul subsemnatului , desfacem prelata  si ordonam macaralei sa se aseze confortabil pe pamant.

De acum inainte totul se executa cu o precizie de ceas elvetian. 4 tehnicieni demonteaza partile care ne-ar incurca in indraznetul plan de a inghesui in camion o combina cu heder cu tot.Da , o combina cu heder cu tot intr-un tir cu prelata .Vi se pare imposibil ?

Ridicam combina , demontam si strecuram rotile in partea din fata si le invelim cu hederul de 6m lungime.

La fiecare miscare se aucea vocea unui copil de fermier “ aveti grija sa nu-l zgariati “. De parca noi nu stiam ce aveam de facut . Mi-am dat seama ca voia doar sa ne asiguram ca nu se intampla si mi-am continuat incarcarea .Cu grija , bineinteles.

Apoi ridicam combina vreme de 1 ora . Mai la stanga , mai la dreapta si cand ti-era lumea mai draga se auzea vocea copilului “ Aveti grila la chingi , sa nu indoim tabla “ Ba chiar , ca un adevarat inspector de calitate , verifica  fiecare chinga sa se asigure ca nu se va intampla . Muta masinile ca sa ne lumineze fiecare parte a combinei.

Intr-un final am terminat. Am asezat monstrul exact cum trebuia. Inca 40 de centimetrii si nu mai puteam inchide usile. Ceas elvetian , asa cum v-am spus.

O ora dupa ce am terminat treaba si tehnicienii au plecat la casele lor , eu impreuna cu copilul si fermierul ne-am asigurat ca va fi pregatita de drumul lung pe care avea sa-l strabata. 10 de chingi pe ambele parti ale combinei si 2 pentru heder.Si intr-un final a plecat catre bucuresti unde se facea vama catre ..departe .

Am ramas placut impresionat de copil , imi aducea aminte de mine cand la 10 ani ajutam mesterii care zugraveau casa de la tara.

Pentru ca am cunoscut un copil de fermier in judetul Ialomita care respecta utilajele chiar si dupa ” despartire ” , 4 ani de atunci , iti multumesc tie Alex Serban .

Standard

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s