Povesti de Vanzator

Cum sa vinzi unui client cu limbaj colorat

Cand credeati ca le-ati intalnit pe toate, mai apare in peisaj un client cu limbaj colorat.

Da , colorat.Si pe deasupra mai este si vanzator, asa ca stie cu ce se mananca meseria si te taxeaza la fiecare greseala pe care o vei face.

Intr-o zi ca toate cele , imi suna telefonul fiind la birou si raspund.Se aude la celalalt capat o voce de barbat care intreaba : “Ce **** mea mai faci Martinescule?”

Era liniste..colegii au auzit oarecum intrebarea si se uitau la mine ca si cum eu as fi fost colorat.

Este o regula nescrisa in birou ca atunci cand te suna un amic sa stai la barfa sa iesi elegant afara intrucat ceilalti au treaba si sa nu deranjezi. Nu am iesit.

Eram tot un zambet, ba chiar glumeam pastrand oarecum un limbaj decent apeland la multele intelesuri ale cuvintelor din vocabularul limbii romane. Langa mine un vanzator cu experienta raspunde la un apel de la un client: “Buna ziua domnule Adrian.Multumesc bine.Dumneavoastra ce faceti?”

Ma simteam aiurea , eu glumeam ca la o bere cu un amic , iar cel de langa mine se bucura de o conversatie profi cu un client.

Am dat volumul mai incet si am continuat discutia.Eu si al meu client eram incantati de o poveste despre multele intelesuri ale cuvintelor din vocabularul limbii romane.

Dupa 2 minute colegul meu terminase discutia si se uita la mine , cu un zambet larg..prinzand doar glumele facute de mine.La un moment dat iau o foaie si un pix si notez : tractor mf 8690, plug 7 brazde

Mai notez finantare si buyback deutz.

Salut respectuos eu, respectuos plin de culoare clientul, urmat de un ai “grija de tine Martinescule “ si inchid.

Colegul se uita lung la mine si ma intreaba: “era vreun coleg de-al nostru cu o propunere de buyback?”.

“Nu” un client.

“Pai cum asa ? Nu ai zis de pret, nu ai zis de garantie, nici macar nu ai zis de dobanda negociata de companie.”

“Nu am zis ca nu m-a intrebat. Ma cunoaste destul de bine. Stie ca ma voi asigura sa fie bine. Cel mai bun pret, cea mai mica dobanda si o perioada de garantie sa – l asigure ca tractorul meu nu are absolut nici un defect ascuns.”

Am iesit apoi la o cafea pe terasa cu colegul si i-am povestit.

Este un partener vechi, de cativa ani buni tot colaboram, indiferent la ce companie am lucrat l-am fost alaturi.

Are un limbaj colorat, intradevar, dar si noi vanzatorii cand ne dam “costumul” jos si bem o bere, coloram pe cat putem atmostera, pentru ca suntem oameni. Limbajul colorat face parte din viata de zi cu zi. Acum nu vreau sa spun ca trebuie sa vorbim cat mai colorat cu clientii, dar toata lumea admira culorile unui curcubeu atat timp cat nu acopera tot cerul si sunt de parere ca e o forma de comunicare si asta.

Si el e vanzator, si are un limbaj unic cu clientii lui. Fiecare vanzator “rezoneaza” cu clientul si atrage clienti asemeni lui.Am vazut vanzatori foarte tehnici care vand la fel de bine ca unul care pune baza mai mult pe comunicare.Asta e rezonanta.Clientul isi alege vanzatorul si invers.E o chimie care ramane intre ei si dupa ce cumparatorul isi schimba marca.

Am intrat amandoi in birou si la urmatoarul apel de la un client colegul a raspuns “Buna ziua domnule Cristi, cand mai bem o cafea la carciuma de langa biroul dumneavoastra ? Unde serveste fata aia inalta si draguta.” Se uita la mine si zambea..semn ca intelesese absolut tot din ce incercam sa-i spun.

Atat pentru initierea in intalniri cu clientii cu limbaj colorat , cat si pentru intalnirile prezente si viitoare , iti spun multumesc Catalin.

.

Standard

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s