Sfaturi pentru Fermieri

Lestarea si avantajele ei

.

Lestarea nu este un subiect nou , dar cu siguranta este un aspect foarte important.

Cand vine vorba de consum de carburant , trebuie vorbit si de lestare.

Lestarea ar trebui facuta cu precizie deoarece ea poate ajuta sau dauna tractorului.O greutate mare poate pune motorul la treaba , astfel crescand consumul de carburant.

In agricultura , cand vorbim de tractoare, transferul cailor putere de la motor la roata este vital si aici intervine lestarea, care presupune ajustarea greutatilor deja existente pe tractor (ex. deplasarea in fata a greutatii frontale) sau adaugarea unor kilograme pe partea din fata sau spate a tractorului.Rezultatul care se doreste sa se obtina fiind eliminarea patinajului.Conform unui material publicat intr-o gazeta de profil , patinajul recomandat este undeva intre 10-20%% , luand in considerare ca patinajul pana in 15% este nedetectatbil.Un coefficient de patinaj mare inseamna mai mult timp de lucru necesar si un consum mai mare de motorina deoarece roata va fi nevoita sa se invarta de mai multe ori.Tractoarele moderne afiseaza patinajul pe monitorul de performanta.

Daca se adauga prea multa greutate , riscam in primul rand compactarea solului.Tractoarele sunt echipate cu greutati frontale modulare sub forma unor felii .Tocmai in idea de a fi usor de manipulat.

Din ce in ce mai multi fermieri din cate vad  practica greutate frontala monobloc prinsa in tirantii frontali.Avantajul fiind ca se poate da jos cu usurinta la transport sau deplasa inainte in timpul lucrarii.Astfel : impingem greutatea in fata pentru lucrari grele(ex.arat),tragem greutatea cat maim ult spre sasiu la lucrari usoare(combinator,disc usor)si dam jos la transport pentru a reduce uzura anvelopelor.

Inainte de a te apuca de arat verifica manualul pentru cele mai bune recomandari.

Pentru tractoarele 4×2 se recomanda o greutate mai mare pe partea din spate.30-35% pe  fata , 60-65% spate.Pentru cele 4×4 50-55% pe fata.

Abia dupa ce se ajusteaza greutatea se recomanda reglarea presiunii cauciucurilor.ATENTIE! verificati pe site-ul producatorului presiunea minima suportata de anvelopain functie de greutatea tractorului (axa fata, spate).Avantajul cauciucurilor reglate in cote minime (dezumflate) este amprenta a sol mai mare , care se traduce printr-o mai buna tractiune si compactare mai mica a solului

Ce parere aveti despre lestarea folosind lichid in cauciucuri ?

Am intrebat un fermier care a folosit in trecut aceasta metoda si mi-a raspuns ca nu ar vrea sa mai fie pe tractor cand face pana cu lichidul in roti.In plus greutatea se ajusteaza diferit la implemente diferite si scoaterea lichidului si reumplerea dureaza o vesnicie.Fermierul a afirmat ca antigelul in cauciucuri face tractorul sa traga neregulat.

Standard

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s